De naam Atrium

De Naam

De afkomst van de naam 't Atrium
Omdat de straten in de nieuwe wijk Daalhof aan weerszijden van de Romeinse baan liggen, kregen de straten namen die verband houden met het oude Rome, zoals de Aureliushof, Caesarhof, Romulushof enz. Het lag dus voor de hand dat het nieuwe buurtcentrum de naam zou krijgen in die geest. Om meerdere redenen is toen de naam gevallen op ATRIUM.

Het atrium ontstond als onderdeel van het Romeinse huis. Vooral uit Pompeii zijn veel atriumhuizen bekend, waar achter het atrium vaak een vertrek lag als tweede centrale ruimte van de woning.

In het Romeinse huis kwam men in het atrium vanaf de voordeur via een korte gang. Aan het atrium grensden verschillende vertrekken en aan de achterzijde lagen links en rechts meestal twee open ruimtes, vleugels genoemd. Het atrium diende als huiskamer en men ontving er ook gasten. Was dit aanvankelijk slechts een eenvoudige voorportaal dat toegang gaf tot de woning, naderhand werd het atrium uitgebouwd tot een grote, langwerpige of vierkante zaal, waaromheen meer ruimten van diverse afmetingen lagen. In het atrium bevond zich vaak een heiligdommetje voor de huisgoden.

In de oud-christelijke periode gebruikte men het woord atrium voor de voorhof van een basiliek. Deze voorhof was meestal aan alle kanten door zuilen omgeven. Een vroeg voorbeeld van een kerk met zo’n atrium is de oorspronkelijke Sint Pietersbasiliek in Rome. In de latere bouwkunst gebruikt men het woord atrium om een ruimte te benoemen. Vaak ligt deze ruimte bij de ingang van een gebouwen is dan samengesteld uit de entree van het gebouw met daarachter een vertrek. De Romeinse schrijver Varo beweert dat de naam atrium komt van de Etruskische plaats Atria (het tegenwoordige Atri), vanwaar het gebruik van het atrium verspreid zou hebben. Andere schrijvers geven als verklaring dat de naam afgeleid is van het Latijse ater (zwart), omdat er een haard was en het er zwart werd van de rook.

In ons land is de Sint Lambertuskerk in Horst een van de weinige kerken die een atrium heeft. De kerk werd ontworpen door Alphons Boosten en is in de jaren ’50 gebouwd. Het gemeentehuis in Den Haag, ontworpen door Richard Meier, heeft een beroemd atrium van twaalf verdiepingen hoogte over bijna het gehele oppervlak van het gebouw.De kantoren zijn om dit atrium heen gebouwd.

Op 13 december 1973 werd tijdens de vergadering van de Wijkraad van Daalhof de naam Atrium met algemene stemmen aangenomen, waarna ook het Stichtingsbestuur tot exploitatie van het nieuwe wijkcentrum ermee akkoord ging.

Activiteiten

Bewegen voor ouderen
maandag 24 juni 2024
09:30 - 10:30
T'ai chi
maandag 24 juni 2024
11:00 - 12:00
Zumba (Trobar dansonderwijs)
maandag 24 juni 2024
18:30 - 19:30
Poweryoga / Hathayoga
maandag 24 juni 2024
19:30 - 20:30
Dansen (Dansstudio Infinity)
dinsdag 25 juni 2024
18:00 - 22:00

Openingstijden Café

maandag
Gesloten
dinsdag
Vanaf 19:00 uur
woensdag
Gesloten
donderdag
Vanaf 19:00 uur
vrijdag
Vanaf 19:00 uur
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Spaar geld met EuroClix

Zoeken